Η άθληση στην εποχή του κορωνοϊού (Γράφει η Ελένη Μπασέα-Δαβίτη)

Ελένη Μπασέα-Δαβίτη - ΠΤΥΧ. ΤΜ. ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Κ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΠΑΝ / ΜΙΟΥ. ΑΘΗΝΩΝ

ΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΡΙΑ  ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗΣ  ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΠΡΟΠ. AQUA AEROBIC

Έτος 2020, η πανδημία που έχει ενσκήψει ή αλλιώς Covid-19, είχε ως αποτέλεσμα την αναδιάρθρωση ολόκληρης της κοινωνίας, ολόκληρου του κόσμου.

Επήλθαν αλλαγές σε όλους τους τομείς της ζωής μας, αλλαγές που αναθεώρησαν πιθανόν τη σκέψη, τον τρόπο ζωής και τις συνήθειές μας .

Ένας τομέας που επηρεάστηκε είναι αυτός της άσκησης και του αθλητισμού.

Εκατοντάδες συμπολίτες μας ασκούνται και αθλούνται καθημερινά σε γυμναστήρια, κολυμβητήρια, αθλητικούς συλλόγους κ.ο.κ, ωστόσο ο φόβος της πανδημίας φαίνεται να περιορίζει και να επηρεάζει αρνητικά την επιθυμία ενός ποσοστού ανθρώπων για άθληση.

Είναι όμως αυτό σωστό; Δηλαδή, η αποχή από τον αθλητισμό βοηθάει στην αντιμετώπιση της πανδημίας ή μήπως επιβαρύνει τελικά την κατάσταση δημιουργώντας ψυχοσωματικές παθήσεις;

Για να μπορέσει ο άνθρωπος να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες και απαιτήσεις της καθημερινότητας ,δεν έχει άλλη επιλογή από το να προστατεύσει το σώμα και το πνεύμα του. Ο αθλητισμός είναι τρόπος έκφρασης, εκτόνωσης και διαφυγής από την πίεση και το στρες της καθημερινότητας, σύμμαχος στην αντιμετώπιση των δυσκολιών και των προβλημάτων.

Είναι άλλωστε και επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η άσκηση επιδρά θετικά στην ψυχική υγεία ,καταπολεμώντας την κατάθλιψη που είναι μια μάστιγα του σύγχρονου ανθρώπου.

Μία συχνή επίσης ερώτηση είναι ποια είναι η καταλληλότερη μορφή άσκησης αυτή την εποχή.

Η απάντηση είναι ότι όλες οι μορφές άσκησης –άθλησης είναι κατάλληλες εφόσον τηρούνται τα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής από τους ασκούμενους. Ωστόσο θα πρέπει να αναφέρω ότι από τις ασφαλέστερες μορφές άσκησης σε εποχή Κορωναιού είναι η άθληση στο νερό.

Σύμφωνα με τον επιστήμονα καθηγητή του Τμήματος Χημείας του ΕΚΠΑ ,Νίκο Θωμαΐδη και των συνεργατών του ,τα μέτρα λειτουργίας και συντήρησης στις πισίνες (με χλωρίωση, βρωμίωση, υπεροξείδιο του υδρογόνου) φαίνεται πως απενεργοποιούν τον ιό, σε συνδυασμό με τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και καλής υγιεινής των χεριών που πρέπει να τηρούνται από τους επισκέπτες , αλλά και την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων σχετικά με τη συντήρηση και απολύμανση των χώρων, καταστούν το κολυμβητήριο έναν από τους ασφαλέστερους χώρους άθλησης.

Τα οφέλη της κολύμβησης, της υδρογυμναστικής (aqua aerobic) και όλων των αθλημάτων του υγρού στίβου, είναι αδιαμφισβήτητα πολλά τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ενήλικες ,καθώς εκτός από τα ψυχικά οφέλη που προσφέρει και αναφέρθηκα παραπάνω, αποτελεί πρόληψη για παθήσεις μυοσκελετικές, καρδιολογικές ,αναπνευστικές μέχρι την ηλικία των 30,ενώ μετά την ηλικία αυτή αποτελεί θεραπεία.

Ιδιαίτερα τα αθλήματα που συνδυάζουν άσκηση και μουσική ,όπως είναι η Συγχρονισμένη Κολύμβηση ή το Aqua Aerobic προσφέρουν επιπλέον οφέλη ,καθώς έχει αποδειχθεί ότι η μουσική βοηθάει τόσο στην ψυχική ευεξία όσο και στην βελτίωση της αθλητικής απόδοσης.

Η Πτολεμαΐδα έχει το προνόμιο ,με το ενδιαφέρον των πρότερων Δημοτικών Αρχών και την αμέριστη συμπαράσταση και φροντίδα της παρούσας Δημοτικής Αρχής ,εν μέσω εξαιρετικά αντίξοων συνθηκών ,να διατηρεί ένα από τα αρτιότερα σε εγκαταστάσεις και λειτουργικότητα κολυμβητήρια στην Ελλάδα την στιγμή που κολυμβητήρια μεγάλων πόλεων δυσλειτουργούν ή κλείνουν, διατηρώντας μέχρι και τμήμα Συγχρονισμένης Κολύμβησης και Aqua Aerobic,μοναδικά τμήματα σε όλη τη δυτική Μακεδονία.

Αξίζει λοιπόν τον κόπο οι συμπολίτες μας να εκμεταλλευτούν αυτές τις μοναδικές ευκαιρίες που προσφέρει η Πτολεμαΐδα μας!