Πρόγραμμα Aqua Aerobic

AQUA AEROBIC

Μια  σύγχρονη μορφή  άσκησης που  έχει  μόνο πλεονεκτήματα!

Το Aqua Aerobic ή αλλιώς η άσκηση μέσα στο νερό είναι σήμερα η τελευταία μόδα στο χώρο της αεροβίωσης.

Σύμφωνα με στατιστικές του Aquatic Association ο κόσμος που γυμνάζεται μέσα στο νερό ανέρχεται στα 8.000.000 άτομα στην Αμερική.

Σήμερα, πολλά γυμναστήρια που περιλαμβάνουν στους χώρους τους θερμαινόμενη πισίνα, παρέχουν προγράμματα αεροβίωσης μέσα στο νερό, το οποίο είναι το τέλειο περιβάλλον για άσκηση, απώλεια βάρους, τόνωση και ξεκούραση.

Η άσκηση μέσα στο νερό ξεκίνησε προς το τέλος της δεκαετίας του 1980 σαν ένα μέσο εκγύμνασης το οποίο παρείχε τα πλεονεκτήματα της αεροβικής άσκησης στην ξηρά χωρίς όμως τις αρνητικές επιπτώσεις. Η έντονη άσκηση στη ξηρά μπορεί να προκαλέσει πόνους στους μυς και στις αρθρώσεις, που συνεπάγεται πολλές φορές έντονη δυσφορία και μειωμένο κίνητρο για άσκηση. 

Το νερό αντίθετα είναι ένα θαυμάσιο μέσο διατήρησης της υγείας του ατόμου. Μόλις μπει ο αθλούμενος μέσα στο νερό αισθάνεται αμέσως ανακούφιση, ευεξία και η κούραση της ημέρας απομακρύνεται.

Στους πιο πολλούς ανθρώπους δεν αρέσει να ιδρώνουν ή να κουράζονται και να ταλαιπωρούνται. Κανένας δεν ενθουσιάζεται στην ιδέα των πιθανών τραυματισμών που συνδέονται με πολλά αθλήματα της "ξηράς", όπως κραδασμοί του σώματος στο τρέξιμο ή καταπόνηση των μυών στις ασκήσεις με βάρη.

Ανεξάρτητα με τις προτιμήσεις σας, στο Aqua Aerobic θα βρείτε ένα πρόγραμμα αεροβίωσης που θα σας αφήσει αναζωογονημένους και όχι καταπονημένους,  ενθουσιασμένους και όχι εξαντλημένους. Θα βελτιώσετε τη φυσική σας κατάσταση και την ελαστικότητα, ενώ παράλληλα θα σας βοηθήσει σημαντικά στον έλεγχο του σωματικού βάρους.

Πολλοί αθλητές χρησιμοποιούν την άσκηση στο νερό σαν συμπληρωματική εκγύμναση στο άθλημά τους, ενώ για πολλούς είναι ο μοναδικός τρόπος άσκησής τους.

Πιο συγκεκριμένα:

 • Το Aqua Aerobic δεν απαιτεί γνώσεις κολύμβησης
 • Είναι κίνηση στο νερό σε κάθετη θέση με μουσική
 • Δε χρειάζεται βύθιση του κεφαλιού στο νερό
 • Μπορεί να γίνει σε ρηχά νερά και να είναι χαμηλής έντασης (Low Impact)αλλά και σε βαθιά νερά οπότε η επιβάρυνση που δέχεται το σώμα από τους κραδασμούς και τις αναπηδήσεις είναι μηδαμινή (Non Impact)
 • Άσκηση μέσα στο νερό μπορεί να γίνει με τη χρήση βοηθητικών οργάνων ή και χωρίς αυτά όπως π.χ. ζώνες, ειδικά γάντια, λάστιχα, αλτήρες κ.λ.π

Τελειώνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι ανεξάρτητα από την ηλικία και τη φυσική σας κατάσταση το Aqua Aerobic προσφέρει μια σειρά ασκήσεων οι οποίες θα σας βοηθήσουν να φαίνεστε και να αισθάνεστε θαυμάσια και αναζωογονημένοι. Μπορείτε να ξεκινήσετε χωρίς ιδιαίτερη πίεση και σταδιακά αφού βελτιώσετε το επίπεδο φυσικής σας κατάστασης, να το διατηρήσετε.

        Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι άνθρωποι οι οποίοι έχουν καλή φυσική κατάσταση καρπώνονται πολλά από τα πλεονεκτήματα της άσκησης τα οποία είναι:

 1. Βελτίωση της καρδιοαναπνευστικής λειτουργίας
 2. Μείωση του κινδύνου για καρδιοπάθειες
 3. Έλεγχος του σωματικού βάρους
 4. Βελτίωση του μυϊκού τόνου
 5. Επιβράδυνση στις φυσιολογικές λειτουργίες που σχετίζονται με τη γεροντική ηλικία, δηλαδή δείχνουν νεότεροι
 6. Ελέγχουν καλύτερα το καθημερινό στρες και αυξάνουν την αυτοπεποίθηση και την πνευματική τους διαύγεια
 7. Αρρωσταίνουν πιο σπάνια εφ\' όσον ενισχύουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα
 8. Έχουν γενικά πιο υγιή τρόπο ζωής

Εξοπλισμός Υδρογυμναστικής                                                                

Πριν ξεκινήσει ένα πρόγραμμα Υδρογυμναστικής είναι απαραίτητος ένας συγκεκριμένος εξοπλισμός.

Κολυμβητικός ρουχισμός (μαγιό)

Ένα μαγιό που η σύνθεσή του να αποτελείται από λύκρα ή νάιλον ύφασμα, το οποίο στεγνώνει εύκολα και γρήγορα, είναι ο καταλληλότερος ρουχισμός για τον ασκούμενο στην Υδρογυμναστική.

Κολυμβητικό σκουφί 

Για λόγους υγιεινής αλλά και για να διατηρούνται τα μαλλιά στεγνά είναι απαραίτητο ένα σκουφί, το οποίο έχει πολύ καλή εφαρμογή στο κεφάλι του γυμναζόμενου και αποτελείται από "λύκρα" ή από σιλικόνη.

Γυαλάκια κολυμβητηρίου 

Τα "γυαλάκια πισίνας" είναι απαραίτητα για άτομα που φορούν φακούς επαφής ή τα μάτια τους είναι ευαίσθητα στα χημικά του κολυμβητηρίου ή ακόμα και στο αλάτι της θάλασσας. Επίσης τα γυαλάκια επιτρέπουν στο γυμναζόμενο να βλέπει καθαρότερα τον πυθμένα, όμως δεν είναι απολύτως απαραίτητα σε ένα πρόγραμμα Υδρογυμναστικής.

Κείμενο: Ελένη Μπασέα Aqua Aerobic Instructor

facebook

1

2

3

4